A farsang időszaka nemcsak a vidám bálok és jelmezes mulatságok ideje, hanem a finom ételeké is. Az egyik legikonikusabb farsangi finomság a fánk, amely évszázadok óta elmaradhatatlan része az ünnepi asztalnak. De vajon honnan ered ez az édesség, és hogyan készíthetünk belőle igazán finomat? Cikkünkben bemutatjuk a farsangi fánk történetét és két klasszikus receptet is megosztunk.
A FARSANGI FÁNK EREDETE
A fánk története messzire nyúlik vissza. Már az ókori Rómában is készítettek hasonló süteményeket, amelyeket mézzel és fűszerekkel ízesítettek. Az első kelt tésztából készült fánkokat a 15. században említik írásos források, míg a klasszikus szalagos fánk a 19. században vált igazán népszerűvé Közép-Európában. Az első hasonló süteményeket már az ókori Rómában is készítették, mézzel és fűszerekkel ízesítve. Európában a középkorban kezdett igazán elterjedni, főként a német és osztrák területeken, majd a magyar konyhába is beépült.
A farsangi fánk hagyománya Magyarországon a 19. századra tehető. Úgy tartották, hogy a fánk sütése szerencsét hoz és bőséget biztosít az új évre. Nem véletlen, hogy az év első nagyobb ünnepi időszakában, a farsang idején fogyasztják a legtöbben.
A klasszikus magyar farsangi fánk könnyed, levegős tésztájáról és szalagos széléről ismert. A tésztát kelesztéssel készítik, majd forró olajban aranybarnára sütik. Hagyományosan baracklekvárral kínálják, és porcukorral hintik meg a tetejét.
A farsangi időszakban azonban nemcsak a szalagos fánk népszerű, hanem a csöröge fánk is, amely ropogósabb, könnyebb változata ennek a finomságnak.
Klasszikus farsangi fánk recept
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
5 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
1 csipet só
1 evőkanál rum (elhagyható, de segít, hogy ne szívjon fel sok olajat)
Olaj a sütéshez
Baracklekvár és porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejben és egy kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a rumot és a maradék langyos tejet.
Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen letakarva kb. egy órát kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A korongok közepébe ujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk, majd letakarva még 15-20 percig kelesztjük.
Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és papírtörlőre szedjük.
Porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.
Csöröge fánk recept
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 csipet só
1 evőkanál cukor
1 evőkanál rum
Olaj a sütéshez
Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vajat, a tojássárgákat, a rumot és a tejfölt.
Az összetevőket jól összegyúrjuk, majd kb. fél órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd rombusz alakúra vágjuk, és a közepét kissé bevágjuk.
Forró olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
A farsangi fánk a télbúcsúztató időszak egyik legfinomabb hagyománya. Hasonló édességeket más országokban is készítenek: Németországban a Berliner, Lengyelországban a pączki, míg Olaszországban a chiacchiere számít népszerű farsangi finomságnak. Legyen szó a klasszikus szalagos fánkról vagy a ropogós csöröge fánkról, mindkettő garantáltan megédesíti a farsangi ünneplést. Próbáld ki valamelyik receptet, és varázsold otthonodba a farsang ízeit! Tálaláskor érdemes frissen facsart citromlével és egy kevés reszelt narancshéjjal ízesített porcukorral megszórni, vagy akár vaníliás tejszínhabbal is kínálni a fánkokat, hogy még különlegesebb legyen az élmény.
Szabóné Pálhegyi Krisztina