A húsvéti asztal legtöbbször bővelkedik a klasszikus finomságokban: főtt sonka, tojás, torma, friss kalács – ez az alapkészlet szinte minden háztartásban visszaköszön. De mi lenne, ha idén egy kis csavart vinnénk a hagyományokba, és édes sütemények helyett vagy mellett sós finomságokkal is feldobnánk az ünnepet?
A sós sütemények nem csupán változatosságot hoznak, hanem kifejezetten praktikusak is. Előre elkészíthetők, jól bírják a tárolást, és húsvét hétfőn, amikor egymást érik a locsolók, igazán jólesik egy-két falat belőlük. Kínálhatjuk reggelire, tízóraira vagy csak úgy, rágcsálnivalóként a sonka mellé – garantáltan mindenki örül majd nekik.
A sós sütik világában pedig van egy örök kedvenc, amit egyszerűen lehetetlen nem szeretni: a klasszikus sós stangli. Bevallom nekem ez a személyes kedvencem. Puha belül, kívül finoman ropogós, a tetején durva só vagy reszelt sajt – és olyan finom, hogy sosem marad belőle másnapra, legfeljebb akkor, ha horribilis mennyiséget csinálunk belőle.
Lássuk az alapreceptet, hogy mi az a mennyiség, amit duplázni kell.
Klasszikus sós stangli recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 tojás a tésztába
- kb. 1 dl tejföl
- 1 tojás a lekenéshez
- só vagy reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
- Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojást, a tejfölt, végül a felfuttatott élesztőt.
- Az egészet jól összegyúrjuk, majd 30 percet pihentetjük.
- Ezután kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük felvert tojással, tetejét megszórjuk durva sóval vagy reszelt sajttal.
- Derelyevágóval csíkokra vágjuk, tepsire sorakoztatjuk őket.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Ez a stangli tökéletes választás reggelihez, vendégvárónak vagy a húsvéti hidegtál mellé. Előre is megsüthető, és akár 2-3 napig is friss marad, ha jól tárolod.
Tipp: Ha feldobnád, keverhetsz a tésztába reszelt sajtot, magvakat, vagy akár egy kis pirított hagymát is.
Szabóné Pálhegyi Krisztina