– A konzervgyár szó Nagykőrösön érzelmi töltettel rendelkezik, hisz a gyár emberek ezreinek adott megélhetést hosszú évtizedekig. Amikor híre ment a városban, hogy újra indul a konzervgyártás, sokan reménykedtek a Gyár újjáéledésében.
– A konzervgyártásnak nagy hagyománya van a városban, de azt az időszakot, visszahozni már nem lehet. Mi kis cég vagyunk, olyan nagyban már nem tudunk termelni, mint a legendás hírű konzervgyár tette, hisz ahhoz meg kellene találni a felvevő piacot is. Családi jellegű vállalkozásként dolgozunk, kézműves termékeket gyártunk, melyek kíméletes hőkezeléssel, mindenféle adalék- és színezőanyag, tartósítószer nélkül készülnek, így nem csak finomak, hanem rendkívül egészségesek is.
– Kezdetektől ezt a tartósítószer mentes vonalat vitték?
– Igen, bár van egy bizonyos termékkör melynél mások az elvárások. Ilyenek a pékek számára gyártott sütésálló ízek, hisz ott az az igény, hogy minél olcsóbb, színesebb legyen, ne folyjon ki a süteményből. Ezekben a lekvárokban van gyümölcs, tartósítószer, cukor, aroma és ételfesték is. Az adalékmentes termékeket a zöldségkrémekkel kezdtük, utána bővítettük a palettát. Folyamatosan próbálunk újítani, most kerül ki új termékünkként a feketeberkenyelé, ami nagyon egészséges, jótékony élettani hatásokkal bír. Magyarországon megtalálható növény, tehát nem kell külföldről hozni, ez is pozitívum. A feketeberkenye most a szuperélelmiszer kategóriába tartozik, bár kimondottan fanyar gyümölcs, karcos íze miatt élvezetessé kellett tenni, de megpróbáltunk mindent annak érdekében, hogy fogyasztható minőséget állítsunk elő belőle. A több termékünk alapját képező, szintén sok vitamint tartalmazó homoktövisnek is fanyar az íze, abba például mézet tettünk, hogy ihatóbb legyen. Sokkal jobb, ha az ember tabletta helyett természetes formában veszi magához a vitamint!
– Az alapanyagokat honnan szerzik be?
– Amit lehet azt 60 km-es körzeten belülről, ha tudunk, akkor kőrösi termelőtől is vásárolunk. Uborkát, céklát, padlizsánt Kőrösről vettünk, a paradicsomot Kecskemétről hozzák. Vannak gyümölcsök, amiket külföldről kell behozni, ahogy a gyümölcslé sűrítményeket is. Utóbbiak Ausztriából és Lengyelországból érkeznek.
– Hol értékesítik a termékeiket?
– Több helyre szállítunk országszerte, mindenhol mások az igények. Pesten például vannak piaci értékesítőink, náluk a gyümölcslé sűrítmények, lekvárok fogynak jól, ugyanakkor street foodosok is vásárolnak tőlünk, náluk a zöldségkrémek és kis kézműves üdítők a népszerűek. Itt helyben az üzem mellett van egy kis boltunk, ami szombaton van nyitva, mert akkor érünk rá jobban. A városban három viszonteladónk is van, a Szolnoki úti ABC, a központon a Kati zöldséges és a piaci reformbolt. Kecskeméten, Cegléden, Jászberényben és Cecén is vannak viszonteladóink, leginkább a reformélelmiszeres üzleteket próbáljuk megcélozni. Litvániába is vittünk zöldségkrémet, de ez az üzlet tavaly a pandémia miatt abba maradt.
– Milyen hatással volt önökre a járvány?
– A felvevő piac terén komoly visszaesést hozott, mert megállt a piacozás, vásározás, ahogy leálltak a szállodák, éttermek is, de a közétkeztetés csökkentett üzemmódját is megéreztük. A szarvasgombás termékeket bérbe gyártjuk, a pandémia miatt annak a forgalma is visszaesett. Ha lehet ezt mondani, annyiban viszont hasznot hozott számunkra, hogy a covid időszak alatt sokan elgondolkoztak az egészséges életmód, a természetes immunerősítés hasznán, úgyhogy egyre jobban keresik a termékeinket.
– A munkaerővel hogy állnak?
– A szükséges létszám mindig megvan, most a korlátozások feloldása után megindult a kereslet, így tudtunk létszámot bővíteni.
– Télen is van munka az üzemben?
– Természetesen! Akkor is megy a konzervgyártás a sűrítményekből, a nyáron konzervált zöldségekből, gyümölcsökből, illetve a mindig kapható alapanyagokból, mint a zeller, batáta, gomba, cékla.
– Mi az, amit különösen kedvelnek a vásárlók?
– Most a zöldségkrémek közül a vargányás gombakrém a menő, de népszerűek a gyümölcslé sűrítmények, hisz jóval olcsóbbak és egészségesebbek, mint az alacsony gyümölcstartalmú gyümölcslevek és a magas cukortartalmú szörpök. A vírusos időszakban a homoktövis is közkedveltté vált természetes immunerősítő hatása miatt, illetve az ízesített olajokat is szeretik vásárlóink.
– Sikerült elérni azt, amit 10 éve kigondolt?
– Az induláskor csak nagy vonalakban terveztünk, egyet tudtuk biztosan, még pedig azt, hogy minőségi termékeket akarunk gyártani. Ami még biztos volt akkor is és most is, az az, hogy a változás állandó, és ahhoz alkalmazkodni kell. Próbáljuk megragadni a lehetőségeket, és ahogy már említettem, folyamatosan fejlesztünk, igyekszünk új termékekkel előállni. Nem csak a feketeberkenye ital az újdonságunk. Sokan emlékeznek még a zakuszkára, ami zöldséggel töltött paprika hüvely, mi most ezt tesszük át magyaros formába. A vegán ételek irányába is nyitottunk, a pestóink is vegánok, de hamarosan előjövünk vegán salátaöntettel is, valamint a kollagénes italok is piac készek lesznek. 3 decis üvegbe gyümölcsalapra olyan kollagént teszünk, ami ízületre illetve hajra, bőrre való.
– Mivel a munkába a családtagok is aktívan besegítenek, lehet azt mondani, hogy az utánpótlás biztosított?
– Ezt még nem lehet tudni, de remélhetőleg a gyerekek folytatják majd a megkezdett utat. A felkészülést már elkezdtük.
Balla Kriszta