booked.net

Hírdetés

HETI GASZTRO – Egy meleg isteni leves a májusi hűvösben

2025. május 9., péntek 12:43

HETI GASZTRO – Egy meleg isteni leves a májusi hűvösben

Azt hiszem május van, vagyis biztos, mert most van a gyermekim születésnapja, így tutira, hogy a tavasz vége felé kellene járnunk. Az időjárás viszont úgy gondolta, na nehogy már strandszezon legyen! Tegyél le a pancsolásról, hideg lesz és kész. Ilyenkor már javában kint grilleznénk, vagy a bográcsban rotyogna a jó kis babgulyás, ehelyett bekuckózunk és nem vágyunk másra csak egy tányér jó meleg ételre.

Van valami mélyen vigasztaló egy gőzölgő tányér levesben, különösen, ha májusban kell sapkát keresni reggelente. (Jesszus, csak 10°C volt ma reggel.) Az ilyen csalóka tavaszi napokra van egy kedvencünk, amit már szinte ünnepélyes hangulatban szoktunk főzni: tárkonyos csirkeraguleves gombával és zöldborsóval.

Ez a leves nem csak testet-lelket melenget, hanem szinte átölel. A csirkehús puhasága, a zöldségek frissessége, a gomba földes aromája, a zöldborsó édessége és a fűszerek karaktere együtt olyan egyensúlyt teremtenek, ami nemcsak jól esik, hanem mosolyt is csal az ember arcára. Egy kis oregánóval és friss citromlével még izgalmasabbá válik – klasszikus, de egyedi.

Krémes tárkonyos csirkeraguleves zöldborsóval és gombával

Hozzávalók (4–6 adaghoz):

  • 40 dkg csirkemell vagy combfilé, felkockázva
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 3 kiözepes burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg csiperke gomba, felszeletelve
  • 1 bögre (kb. 15 dkg) zöldborsó (fagyasztott is jó)
  • 2 evőkanál olaj vagy vaj
  • 1,5 liter alaplé (vagy víz + leveskocka)
  • 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 evőkanál friss, aprítva)
  • 1/2 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A kockára vágott csirkét, a zúzott fokhagymával, fehéredésig pirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a szeletelt gombát, és a zöldborsót is.
  3. Megszórjuk tárkonnyal, oregánóval, majd felöntjük az egészet alaplével. Lefedve, közepes lángon főzzük kb. 30–35 percig.
  4. A lisztet simára keverjük a tejszínnel, majd óvatosan hozzáadjuk a leveshez. Pár perc alatt besűrítjük.
  5. A végén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és belefacsarjuk a citrom levét.

Tálalás: Friss kenyérrel vagy sajtos pirítóssal tálalva igazi komfortétel, amitől újra melegnek tűnik a világ – még ha odakint májusi szél fúj is.

Tipp a Heti Hírektől

  • Citrom helyett ecet? Ha épp nincs otthon friss citrom, egy teáskanálnyi fehérborecet vagy almaecet is frissítő hatást ad a levesnek.
  • Gyerekbarát verzió: A zöldborsó és a selymes állag miatt a gyerekek is szeretik – ha nem rajonganak a gombáért, egyszerűen hagyd ki!
  • Leves után desszert: Nálunk már-már családi hagyomány, hogy a tárkonyos leves után palacsinta jön, nincs mese! A klasszikus lekváros vagy kakaós változat mindig nyerő, de ha időnk engedi, egy kis túrós verzióval igazán megkoronázhatjuk az étkezést.
  • Maradékmentés: Ha marad a levesből, másnap még finomabb lesz! Egy kis extra zöldfűszerrel (petrezselyem, snidling) új életet adhatsz neki.

Ezután a cikk után remélhetőleg sok olvasónál fő a leves és sül a palacsinta a hétvégén!

Jó étvágyat mindenkinek!

 

 

Szabóné Pálhegyi Krisztina

 

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva