booked.net

Hírdetés

HETI GASZTRO - Húsvéti különlegességek a nagyvilágból

2025. április 4., péntek 13:12

HETI GASZTRO - Húsvéti különlegességek a nagyvilágból

Hamarosan itt a húsvét és gasztronómiai szempontból nem csak a sonka körül forog a világ. Ha már a világ ízeinél tartunk, miért ne néznénk meg, milyen jellegzetes fogások kerülnek húsvétkor az ünnepi asztalra a különböző országokban?

A húsvét nemcsak a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, hanem a gasztronómia szempontjából is izgalmas időszak. Világszerte számos különleges étel kapcsolódik hozzá, amelyek generációkon át öröklődtek. Nézzünk meg néhány különleges húsvéti fogást a nagyvilágból!

Az olaszok húsvéti süteménye, a „húsvéti galamb” (Colomba di Pasqua), egy édes, kelt tészta, amely formájában egy galambra emlékeztet. Kandírozott gyümölcsökkel, mandulával és cukormázzal készítik, és gyakran az ünnepi reggeli részeként fogyasztják.

A spanyolok húsvéti édessége a torrijas, amely leginkább a francia pirítósra hasonlít. Tejben vagy borban áztatott kenyeret tojásba forgatnak, majd olajban kisütik, végül fahéjas cukorral megszórják. Ez a desszert a középkor óta része a spanyol húsvéti hagyományoknak.

Lengyelországban a húsvéti asztal elengedhetetlen eleme a Biała kiełbasa, vagyis a fehér kolbász. Ez egy fokhagymával és fűszerekkel ízesített, főtt vagy sült sertéskolbász, amelyet gyakran tormával és mustárral tálalnak.

A görögök híres fonott kalácsa, a Tsoureki, egy édes, fűszeres kenyér, amelyet általában pirosra festett főtt tojással díszítenek. A különleges ízvilágát a mahlep nevű fűszer adja, amelyet a cseresznyefa magjából nyernek ki.

Magyarországon a húsvéti reggeli vagy ebéd egyik legfontosabb eleme a főtt sonka, amelyet friss tormával és foszlós fonott kaláccsal tálalnak. A sonkát hagyományosan lassú tűzön főzik, hogy igazán omlós legyen, és mellé friss zöldségeket is kínálnak.

De nézzük is meg ezt a hagyományos HÚSVÉTI FONOTT KALÁCSOT

Hozzávalók:

500 g finomliszt

25 g friss élesztő

250 ml langyos tej

80 g cukor

80 g vaj

1 tojás + 1 tojás a kenéshez

1 csipet só

 

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt.

Hozzáadjuk a tojást és az olvasztott vajat, majd a maradék tejjel összegyúrjuk.

Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk, és hármas fonással megfonjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Jó étvágyat kívánok!

 

 

Szabóné Pálhegyi Krisztina

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva