A húsvét nemcsak a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, hanem a gasztronómia szempontjából is izgalmas időszak. Világszerte számos különleges étel kapcsolódik hozzá, amelyek generációkon át öröklődtek. Nézzünk meg néhány különleges húsvéti fogást a nagyvilágból!
Az olaszok húsvéti süteménye, a „húsvéti galamb” (Colomba di Pasqua), egy édes, kelt tészta, amely formájában egy galambra emlékeztet. Kandírozott gyümölcsökkel, mandulával és cukormázzal készítik, és gyakran az ünnepi reggeli részeként fogyasztják.
A spanyolok húsvéti édessége a torrijas, amely leginkább a francia pirítósra hasonlít. Tejben vagy borban áztatott kenyeret tojásba forgatnak, majd olajban kisütik, végül fahéjas cukorral megszórják. Ez a desszert a középkor óta része a spanyol húsvéti hagyományoknak.
Lengyelországban a húsvéti asztal elengedhetetlen eleme a Biała kiełbasa, vagyis a fehér kolbász. Ez egy fokhagymával és fűszerekkel ízesített, főtt vagy sült sertéskolbász, amelyet gyakran tormával és mustárral tálalnak.
A görögök híres fonott kalácsa, a Tsoureki, egy édes, fűszeres kenyér, amelyet általában pirosra festett főtt tojással díszítenek. A különleges ízvilágát a mahlep nevű fűszer adja, amelyet a cseresznyefa magjából nyernek ki.
Magyarországon a húsvéti reggeli vagy ebéd egyik legfontosabb eleme a főtt sonka, amelyet friss tormával és foszlós fonott kaláccsal tálalnak. A sonkát hagyományosan lassú tűzön főzik, hogy igazán omlós legyen, és mellé friss zöldségeket is kínálnak.
De nézzük is meg ezt a hagyományos HÚSVÉTI FONOTT KALÁCSOT
Hozzávalók:
500 g finomliszt
25 g friss élesztő
250 ml langyos tej
80 g cukor
80 g vaj
1 tojás + 1 tojás a kenéshez
1 csipet só
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
Hozzáadjuk a tojást és az olvasztott vajat, majd a maradék tejjel összegyúrjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk, és hármas fonással megfonjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Szabóné Pálhegyi Krisztina