booked.net

Hírdetés

HETI GASZTRO - Nagykőrös ízei

2025. március 28., péntek 11:52

HETI GASZTRO - Nagykőrös ízei

Szégyen, nem szégyen, de én bizony nem tudtam, hogy kis városunknak saját jellegzetes ételei vannak. Kutakodás közben azonban kiderült számomra, hogy nemcsak hogy léteznek ilyen fogások, hanem még Arany Jánosnak is megvoltak itt a kedvencei. Természetesen egy recept sem maradhat el – méghozzá az egyik, amit a költő is szívesen fogyasztott!

Nagykőrös nemcsak történelméről és kultúrájáról híres, hanem egyedi gasztronómiájáról is, amelyben a hagyományok és a helyi ízek találkoznak. A város szorosan kötődik Arany Jánoshoz, így érdemes megismerkedni azzal is, hogy a költő milyen ételeket kedvelt. Emellett bemutatjuk Nagykőrös egyéb gasztronómiai különlegességeit is.

Arany János egyszerű, de tápláló ételeket fogyasztott szívesen. Kedvencei az úgynevezett „Arany menü”, amely a következő fogásokat tartalmazza:

  • Csirkepaprikás galuskával – Egy igazi klasszikus magyar étel, amely Arany János kedvence volt. Szaftos, ízletes és laktató fogás, amely galuskával az igazi.
  • Marcza-fánk – Egy különleges, könnyed fánkféleség, amely édesszájúaknak is kedvez.
  • Túrós csusza tejföllel – Egy egyszerű, de nagyszerű magyar tésztaétel, amelyet a költő is nagy örömmel fogyasztott.

A térség hagyományos ételei között több olyan fogás is található, amely méltán tükrözi a magyar konyha gazdagságát és a helyi alapanyagok felhasználását.

  • Kapros gulyás – Egy igazi nagykőrösi különlegesség, amely a klasszikus gulyásleves kapros változata, kicsit pikánsabb, friss ízvilággal.
  • Babos vaddisznópörkölt – A térség vadászati hagyományai miatt a vadhús is gyakran kerül a tányérokra. A babos vaddisznópörkölt egy igazi ínyencség, amelyet leggyakrabban bográcsban készítenek.
  • Májpástétom – Egy házias, gazdag ízű étel, amely tökéletes friss kenyérrel vagy pirítóssal. (Nálunk nagy kedven!)

Nagykőrös híres meggyterméséről, amelyet minden évben a Kőrösi Möggyfesztiválon ünnepelnek meg. A fesztiválon olyan helyi különlegességeket lehet kóstolni, mint:

  • Meggyes rétes – A ropogós tészta és a savanykás meggy tökéletes harmóniát alkot.
  • Meggybor és meggypálinka – A helyi termelők különleges, kézműves italkülönlegességei.
  • Meggyes pite és palacsinta – Az édesszájúak számára kihagyhatatlan finomságok.

Na de térjünk rá a legérdekesebb részre, a receptre - A kapros gulyás. Ha szeretnéd otthon is kipróbálni a nagykőrösi ízeket, itt egy hagyományos kapros gulyás recept:

HOZZÁVALÓK:

1 kg marhahús (lábszár vagy lapocka)

2 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál zsír vagy olaj

1 evőkanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál kömény

2 db paradicsom

1 db zöldpaprika

Só, bors ízlés szerint

1 csokor friss kapor

1 dl tejföl

1 dl fehérbor (opcionális)

Víz vagy alaplé

 

ELKÉSZÍTÉS:

A húst vágd közepes méretű kockákra, a hagymát aprítsd fel.

Hevítsd fel a zsírt, majd dinszteld üvegesre a hagymát.

Add hozzá a fokhagymát, majd a húst, és pirítsd meg minden oldalát.

Szórd meg pirospaprikával, keverd el gyorsan, majd öntsd fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje.

Add hozzá a fűszereket, a paradicsomot és a zöldpaprikát.

Lassú tűzön főzd 2-2,5 órán keresztül, amíg a hús megpuhul.

Az utolsó 15 percben keverd hozzá az apróra vágott friss kaprot és a tejfölt.

Tálald friss kenyérrel vagy galuskával.

Nagykőrös gasztronómiája egyszerre őrzi a hagyományokat és kínál ínycsiklandó fogásokat a látogatóknak. Ha erre jársz, érdemes megkóstolni ezeket a különlegességeket – garantáltan felejthetetlen élményben lesz részed!

 

 

Szabóné Pálhegyi Krisztina

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva