Nagykőrös nemcsak történelméről és kultúrájáról híres, hanem egyedi gasztronómiájáról is, amelyben a hagyományok és a helyi ízek találkoznak. A város szorosan kötődik Arany Jánoshoz, így érdemes megismerkedni azzal is, hogy a költő milyen ételeket kedvelt. Emellett bemutatjuk Nagykőrös egyéb gasztronómiai különlegességeit is.
Arany János egyszerű, de tápláló ételeket fogyasztott szívesen. Kedvencei az úgynevezett „Arany menü”, amely a következő fogásokat tartalmazza:
- Csirkepaprikás galuskával – Egy igazi klasszikus magyar étel, amely Arany János kedvence volt. Szaftos, ízletes és laktató fogás, amely galuskával az igazi.
- Marcza-fánk – Egy különleges, könnyed fánkféleség, amely édesszájúaknak is kedvez.
- Túrós csusza tejföllel – Egy egyszerű, de nagyszerű magyar tésztaétel, amelyet a költő is nagy örömmel fogyasztott.
A térség hagyományos ételei között több olyan fogás is található, amely méltán tükrözi a magyar konyha gazdagságát és a helyi alapanyagok felhasználását.
- Kapros gulyás – Egy igazi nagykőrösi különlegesség, amely a klasszikus gulyásleves kapros változata, kicsit pikánsabb, friss ízvilággal.
- Babos vaddisznópörkölt – A térség vadászati hagyományai miatt a vadhús is gyakran kerül a tányérokra. A babos vaddisznópörkölt egy igazi ínyencség, amelyet leggyakrabban bográcsban készítenek.
- Májpástétom – Egy házias, gazdag ízű étel, amely tökéletes friss kenyérrel vagy pirítóssal. (Nálunk nagy kedven!)
Nagykőrös híres meggyterméséről, amelyet minden évben a Kőrösi Möggyfesztiválon ünnepelnek meg. A fesztiválon olyan helyi különlegességeket lehet kóstolni, mint:
- Meggyes rétes – A ropogós tészta és a savanykás meggy tökéletes harmóniát alkot.
- Meggybor és meggypálinka – A helyi termelők különleges, kézműves italkülönlegességei.
- Meggyes pite és palacsinta – Az édesszájúak számára kihagyhatatlan finomságok.
Na de térjünk rá a legérdekesebb részre, a receptre - A kapros gulyás. Ha szeretnéd otthon is kipróbálni a nagykőrösi ízeket, itt egy hagyományos kapros gulyás recept:
HOZZÁVALÓK:
1 kg marhahús (lábszár vagy lapocka)
2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsír vagy olaj
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál kömény
2 db paradicsom
1 db zöldpaprika
Só, bors ízlés szerint
1 csokor friss kapor
1 dl tejföl
1 dl fehérbor (opcionális)
Víz vagy alaplé
ELKÉSZÍTÉS:
A húst vágd közepes méretű kockákra, a hagymát aprítsd fel.
Hevítsd fel a zsírt, majd dinszteld üvegesre a hagymát.
Add hozzá a fokhagymát, majd a húst, és pirítsd meg minden oldalát.
Szórd meg pirospaprikával, keverd el gyorsan, majd öntsd fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje.
Add hozzá a fűszereket, a paradicsomot és a zöldpaprikát.
Lassú tűzön főzd 2-2,5 órán keresztül, amíg a hús megpuhul.
Az utolsó 15 percben keverd hozzá az apróra vágott friss kaprot és a tejfölt.
Tálald friss kenyérrel vagy galuskával.
Nagykőrös gasztronómiája egyszerre őrzi a hagyományokat és kínál ínycsiklandó fogásokat a látogatóknak. Ha erre jársz, érdemes megkóstolni ezeket a különlegességeket – garantáltan felejthetetlen élményben lesz részed!
Szabóné Pálhegyi Krisztina