Hozzávalók:
A rántáshoz:
• 2 ek olaj
• 2 ek vaj
• 4 ek finomliszt
• 250 ml csirkealaplé
A leveshez:
• 4 ek olaj
• 2 répa
• 1 fehérrépa
• 1 kisebb zeller
• 2 szál szárzeller
• 1 közepes vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 marék borsó
• 1 l csirkealaplé
• 80 ml száraz fehérbor
• 8 dl tejszín
• 1 ek aprított petrezselyemzöld
• 3 babérlevél
• 1/2 ek kurkuma (el is maradhat)
• 1/2 tk füstölt fűszerpaprika (el is maradhat)
• 1/4 tk chilipehely (el is maradhat)
• 1 csirkemell
Elkészítés:
A zöldségeket hámozzuk meg és szeleteljük fel. A húst mossuk meg, töröljük meg, majd azt is kockázzuk fel.
Az olajat forrósítsuk fel egy edényben, majd fehéredésig pirítsuk rajta a húst. Ha a hús kifehéredett, akkor szedjük ki.
Ha kell, akkor pótoljuk a zsiradékot, majd tegyük rá a hagymát és dinszteljük meg. Ha már színesedik, akkor adjuk hozzá a többi zöldséget és pirítsuk együtt pár percig. Legutoljára tegyük hozzá a fokhagymát és kicsit pirítsuk azzal is.
Öntsük fel az alaplével és a borral, majd adjuk hozzá a húst és főzzük félig puhára.
A rántáshoz kezdjük el melegíteni az olajat, majd adjuk hozzá a vajat és hevítsük fel. Szórjuk bele a lisztet és 1-2 percig pirítsuk, majd öntsük fel a langyos alaplével és főzzük sűrűre.
A félkész leveshez adjuk hozzá a borsót, majd forraljuk fel. Ekkor adjuk hozzá a rántást is és keverjük el csomómentesre. Tegyük hozzá a fűszereket, majd fedővel fedjük le.
Gyakran kevergetve főzzük puhára az egészet. Ha minden puha, akkor öntsük fel a tejszínnel és forraljuk össze.
Petrezselyemmel és parmezánnal megszórva, forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!