Hozzávalók:
Tészta:
• 15 dkg (kacsa, liba vagy sertés)zsír
• 3 fej vörös vagy lilahagyma
• 0,5 dl langyos tej
• 1 tk cukor
• 3 dkg friss élesztő
• 60 dkg finomliszt
• 1 csapott ek só
• 330 g tejföl
• tojás
Tetejére:
• 1 enyhén felvert tojás
• szezámmag vagy kömény, de el is maradhat
Elkészítés:
A hagymákat meghámozzuk és apróra vágjuk. A zsírt felolvasztjuk és felforrósítjuk, majd megpirítjuk rajta a hagymát, végül kihűtjük.
A tejhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
Egy edénybe mérjük a lisztet, majd belekeverjük a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, tojást és az élesztős tejet és elkezdjük összeállítani a tésztát. Félidőben hozzáadjuk a megpirított hagymát a zsírral és az egészet összedolgozzuk, majd dagasztjuk.
Letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
A pogácsákat tepsibe sorakoztatjuk és kb 20-30 percig kelesztjük.
Közben a sütőt 200 fokra, alul-felül sütéssel bemelegítjük.
A pogácsákat megkenjük tojással, megszórhatjuk magokkal, ha szeretnénk, majd kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat!