Őket hívtuk és hívjuk versenybe már negyedik éve, hogy mutassák meg munkájuk eredményét és persze reméljük, hogy példájuk nyomán egyre több kertben ültetnek majd újra haszonnövényeket.
„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei mozgalomhoz csatlakozva már számos országos elismerést is magukénak tudhatnak a kocséri kertművelők, akik szívesen osztják meg tapasztalataikat egymással is és mindenki mással, aki kíváncsi a praktikáikra.
A jó pap is holtig tanul! – tartja a mondás, és igaz ez a jó kertészekre is! – Ezért a verseny helyi résztvevőivel Kiss János családi gazdaságba látogattunk május 22-én, szerdán délután.
A Kecskemét melletti kertészetben fóliás és szántóföldi termesztési technológiával egyaránt megismerkedhettek a résztvevők. A fóliákban uborka, a szabadföldön pedig kukorica, borsó, sütőtök, fokhagyma, zeller és fejtőbab ültetvényeket tekinthettük meg.
Házigazdánk régi ismerősként fogadta a kocsériakat, és szívesen avatott be minket a gazdaság kulisszatitkaiba. Röviden elmesélte, hogy a szülői házra alapozva építették ki kertészetüket, 30 éve foglalkoznak zöldségtermesztéssel, a családtagokon kívül pedig jelenleg 6 alkalmazott látja el a munkát. 34 fóliasátorban termesztik az uborkát, a legnagyobb fóliaház alapterülete több mint 2000 m2. Az öntözést és a folyamatos tápanyag utánpótlást korszerű automata öntözőrendszer biztosítja, melynek beszerelése az utóbbi évek legnagyobb beruházása a kertészetben.
A látogatás során szó esett az optimális ültető közegről, a zsákos és ládás palántaágyak alkalmazásáról, a fajtaválasztásról, a növényvédelemről, a betakarításról és az értékesítés témaköréről is.
Miután minden kérdésünkre választ kaptunk, autókba szálltunk, hogy megnézzük a szabadföldi ültetvényeket is.
Kukoricaföldön át haladtunk, majd megálltunk a borsóföldek mellett. Itt szintén téma volt a fajtaválasztás, sőt már meg is kóstolhattuk a zsenge borsót. Idén három féle zöldborsót vetettek és miután nem a feldolgozó ipar számára termelnek, hanem piacra viszik a portékát, a szedés is kézi erővel történik. Erre alkalmanként 50 embert foglalkoztatnak, aminek azonban jelentős költséghatása van.
A borsóföld másik végéről visszatekintve impozáns látványt nyújtó birtokon visszafelé haladva egy-egy pillantást vetettünk a sütőtök, a bab és a zeller ültetvényekre, végül pedig a fokhagymatermesztés gyakorlatába kaptunk némi betekintést.
A közel két órás látogatás során számos tapasztalatot és praktikus tanácsot osztott meg velünk vendéglátónk, ezért bízunk benne, hogy a résztvevők haszonnal alkalmazzák majd kiskertjeikben a látottakat és hallottakat!
Ezúton is köszönjük Kiss Jánosnak a szíves fogadtatást, az útravalóul kapott bőséges termékkóstolót pedig hálásan köszönjük!
Kasza Csabáné
Legyünk Kocsér Jó Gazdái