Sajnos a helytelen táplálkozásnak negatív következményei is lehetnek, például kóros vitaminhiány, vagy elhízás. Egyik sem a hosszú élet titkát jelenti, bár ma, hogy mit eszel, az azon is múlik, hogy mire van pénzed, amit megveszel.
Sajnos a mai gazdasági helyzetben, mely alacsony bérekkel és inflációval terhelt, nem egészen azt tudunk enni, ami optimális lenne szervezetünknek. Igen, a helyes táplálkozás sok pénzbe kerül, és bizony kimondhatjuk azt általánosságban, hogy az olcsó étel nem igazán egészséges.
Mai világunkban az ismeretek bővülése miatt egyre nő azoknak a fogyasztóknak a száma, akik egyre tudatosabban és egészségesebben táplálkoznak. De persze ez nem olcsó mulatság, és nem mindenki teheti meg azt, hogy egészségesen táplálkozzon.
Manapság már nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy mi jó nekünk, hanem azt is, hogy bolygónk egészségét is megőrizzük. Ma már széles kínálat áll azok rendelkezésére is, akik egészséges, és az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszereket keresik.
Tudjuk azt is, hogy nagyon fontos teljesértékű fehérjét tartalmazó élelmiszereket fogyasztani, amelyek számos létfontosságú vitamint, ásványianyagot is tartalmaznak.
Fontos táplálkozásunk során a többféle B vitamin bevitele, és persze az A és D vitaminok is. Az ásványianyagok közül pedig igen fontos a foszfor, a nátrium, a vas és a kalcium.
Ma már a kínálat kereskedelmi vonalon lehetővé teszik a táplálkozást olyanok számára is, akik tudatosan teszik azt.
A speciális táplálkozási igényekkel élők megtalálhatják a számukra megfelelő élelmiszert, hiszen a kereskedelmi kínálatban a cukor, glutén és egyéb allergénektől mentes termékek is vannak. Hála a tudománynak, nagyon sokan speciális táplálkozási igényekkel jelentkeznek egészségük megőrzése érdekében.
Az élelmiszeriparnak és az élelmiszerláncoknak manapság kiemelt feladata az, hogy mivel tudják megóvni a környezetet, a Földet, és persze leginkább annak lakóit. Ennek során tekintettel kell lenni a klímavédelemre, és persze az egészség megóvására és támogatására is.
Ez utóbbival nemzetközi szinten, de hazai vonatkozásban is a hatóságok több irányelvet megfogalmaztak már, melyek az egyes fogyasztói termékek összetételére, annak származására, valamint a vásárlók megfelelő tájékoztatására vonatkoznak.
Nemrégiben az egész Európai Unióra kiterjedő felmérés szerint a megkérdezett fogyasztók több mint hetven százaléka az egészséges táplálkozást tartja a legfontosabb dolognak az életmód kialakítása kapcsán.
Az egészségesebb táplálkozáshoz több gyümölcs, zöldség fogyasztása szükséges, valamint csökkenteni kell a só, a cukor és a telített zsírsavak mennyiségét.
Az is nagyon fontos, hogy étrendünk egyre inkább növényalapú legyen, és kerülni kell az állati eredetű táplálékot, de ha már erről szó van, akkor az minél kevesebb, és minél minőségibb áru legyen. A táplálkozásban is beköszöntött a tudatosság, és hála istennek vásárlóként egyre többen keresik az olyan árut, amely egészségesebb, és a fenntartható táplálkozásba jól illeszthető.
Az egyre növekvő igényeket mi sem bizonyítja ma már jobban, mint az, hogy az árak alapján 2020–2022-ig, azaz két év alatt gyakorlatilag duplájára növekedett a speciális étrendet támogató termékek fogyasztása. A ma embere nem azért él, hogy egyen, hanem azért eszik helyes táplálékot, hogy éljen, sőt tovább éljen.
Modern korunk élelmiszer vásárlója egyre inkább törekszik az egészséges táplálkozásra, és persze arra, hogy így egészségesebb és teljesebb életet élhessen, mely hosszabb, mint ellenkező esetben.
ábrahám