booked.net

Hírdetés

HETI GASZTRO - Sós sütemények húsvétra, hogy ne csak a kalács legyen a sztár

2025. április 11., péntek 11:49

HETI GASZTRO - Sós sütemények húsvétra, hogy ne csak a kalács legyen a sztár

A sós sütemények is fontos szereplői lehetnek az ünnepi asztalnak. Ráadásul nemcsak ízletesek, hanem praktikusak is: előre elkészíthetők, jól tárolhatók, és kiválóan illenek a hagyományos sonka-tojás-torma trió mellé. Ha idén valami klasszikus, mégis ellenállhatatlanul finom sós süteménnyel lepnéd meg a családot vagy a locsolókat a cikk végén található recepttel! De figyelj oda, mert egy adag nem lesz elég.

A húsvéti asztal legtöbbször bővelkedik a klasszikus finomságokban: főtt sonka, tojás, torma, friss kalács – ez az alapkészlet szinte minden háztartásban visszaköszön. De mi lenne, ha idén egy kis csavart vinnénk a hagyományokba, és édes sütemények helyett vagy mellett sós finomságokkal is feldobnánk az ünnepet?

A sós sütemények nem csupán változatosságot hoznak, hanem kifejezetten praktikusak is. Előre elkészíthetők, jól bírják a tárolást, és húsvét hétfőn, amikor egymást érik a locsolók, igazán jólesik egy-két falat belőlük. Kínálhatjuk reggelire, tízóraira vagy csak úgy, rágcsálnivalóként a sonka mellé – garantáltan mindenki örül majd nekik.

A sós sütik világában pedig van egy örök kedvenc, amit egyszerűen lehetetlen nem szeretni: a klasszikus sós stangli. Bevallom nekem ez a személyes kedvencem. Puha belül, kívül finoman ropogós, a tetején durva só vagy reszelt sajt – és olyan finom, hogy sosem marad belőle másnapra, legfeljebb akkor, ha horribilis mennyiséget csinálunk belőle.

Lássuk az alapreceptet, hogy mi az a mennyiség, amit duplázni kell.

Klasszikus sós stangli recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál só
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 tojás a tésztába
  • kb. 1 dl tejföl
  • 1 tojás a lekenéshez
  • só vagy reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

  1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojást, a tejfölt, végül a felfuttatott élesztőt.
  3. Az egészet jól összegyúrjuk, majd 30 percet pihentetjük.
  4. Ezután kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük felvert tojással, tetejét megszórjuk durva sóval vagy reszelt sajttal.
  5. Derelyevágóval csíkokra vágjuk, tepsire sorakoztatjuk őket.
  6. 180 °C-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Ez a stangli tökéletes választás reggelihez, vendégvárónak vagy a húsvéti hidegtál mellé. Előre is megsüthető, és akár 2-3 napig is friss marad, ha jól tárolod.

Tipp: Ha feldobnád, keverhetsz a tésztába reszelt sajtot, magvakat, vagy akár egy kis pirított hagymát is.

 

 

Szabóné Pálhegyi Krisztina

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva