booked.net

Hírdetés

A farsangi fánk története és hagyományai

2025. február 21., péntek 11:41

A farsangi fánk története és hagyományai

Ha már szerdán írtunk a farsangi hagyományokról és ott persze említést is tettünk a farsangi fánkról, akkor most készüljön fel, mert kulináris, gasztronómiai sorok következnek.

Én töredelmesen bevallom, hogy miközben barangoltam az interneten és szedtem össze az információkat, jó párszor összefutott a nyál a számban, úgyhogy lehet nálunk a farsang jegyében hétvégén fánk sütés lesz.

A farsang időszaka nemcsak a vidám bálok és jelmezes mulatságok ideje, hanem a finom ételeké is. Az egyik legikonikusabb farsangi finomság a fánk, amely évszázadok óta elmaradhatatlan része az ünnepi asztalnak. De vajon honnan ered ez az édesség, és hogyan készíthetünk belőle igazán finomat? Cikkünkben bemutatjuk a farsangi fánk történetét és két klasszikus receptet is megosztunk.

 

A FARSANGI FÁNK EREDETE

A fánk története messzire nyúlik vissza. Már az ókori Rómában is készítettek hasonló süteményeket, amelyeket mézzel és fűszerekkel ízesítettek. Az első kelt tésztából készült fánkokat a 15. században említik írásos források, míg a klasszikus szalagos fánk a 19. században vált igazán népszerűvé Közép-Európában. Az első hasonló süteményeket már az ókori Rómában is készítették, mézzel és fűszerekkel ízesítve. Európában a középkorban kezdett igazán elterjedni, főként a német és osztrák területeken, majd a magyar konyhába is beépült.

A farsangi fánk hagyománya Magyarországon a 19. századra tehető. Úgy tartották, hogy a fánk sütése szerencsét hoz és bőséget biztosít az új évre. Nem véletlen, hogy az év első nagyobb ünnepi időszakában, a farsang idején fogyasztják a legtöbben.

 

A klasszikus magyar farsangi fánk könnyed, levegős tésztájáról és szalagos széléről ismert. A tésztát kelesztéssel készítik, majd forró olajban aranybarnára sütik. Hagyományosan baracklekvárral kínálják, és porcukorral hintik meg a tetejét.

A farsangi időszakban azonban nemcsak a szalagos fánk népszerű, hanem a csöröge fánk is, amely ropogósabb, könnyebb változata ennek a finomságnak.

Klasszikus farsangi fánk recept

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

3 dkg friss élesztő

3 dl langyos tej

5 dkg cukor

5 dkg olvasztott vaj

2 tojássárgája

1 csipet só

1 evőkanál rum (elhagyható, de segít, hogy ne szívjon fel sok olajat)

Olaj a sütéshez

Baracklekvár és porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben és egy kevés cukorral felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a rumot és a maradék langyos tejet.

Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen letakarva kb. egy órát kelesztjük.

Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A korongok közepébe ujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk, majd letakarva még 15-20 percig kelesztjük.

Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és papírtörlőre szedjük.

Porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.

Csöröge fánk recept

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

5 dkg vaj

2 tojássárgája

1 dl tejföl

1 csipet só

1 evőkanál cukor

1 evőkanál rum

Olaj a sütéshez

Porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vajat, a tojássárgákat, a rumot és a tejfölt.

Az összetevőket jól összegyúrjuk, majd kb. fél órára hűtőbe tesszük.

Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd rombusz alakúra vágjuk, és a közepét kissé bevágjuk.

Forró olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

A farsangi fánk a télbúcsúztató időszak egyik legfinomabb hagyománya. Hasonló édességeket más országokban is készítenek: Németországban a Berliner, Lengyelországban a pączki, míg Olaszországban a chiacchiere számít népszerű farsangi finomságnak. Legyen szó a klasszikus szalagos fánkról vagy a ropogós csöröge fánkról, mindkettő garantáltan megédesíti a farsangi ünneplést. Próbáld ki valamelyik receptet, és varázsold otthonodba a farsang ízeit! Tálaláskor érdemes frissen facsart citromlével és egy kevés reszelt narancshéjjal ízesített porcukorral megszórni, vagy akár vaníliás tejszínhabbal is kínálni a fánkokat, hogy még különlegesebb legyen az élmény.

 

 

Szabóné Pálhegyi Krisztina

Kapcsolódó hírek

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva