Hozzávalók:
Linzerhez:
• 30 dkg liszt
• 20 dkg vaj
• 10 dkg porcukor
• tojássárgája
• csipet só
• ek. egész mák
Citromkrémhez:
• 90 g kockázott vaj
• 80 g cukor
• 150 ml facsart citromlé (kb. 3 nagy citromnyi, de kóstoljunk az adagolásnál)
• 3 citrom héja
• 4 tojás
• 1 ek. étkezési keményítő
• csipet só
Elkészítés:
A linzertésztát elkészítjük. A liszthez keverjük a mákot, elmorzsoljuk benne a vajat, majd mehet hozzá a porcukor, só és a tojássárgája.
Amint összeállt, csomagoljuk zacskóba és tegyük kicsit hűtőbe.
Kb. fél óra múlva nyújtsuk enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra, majd kedvünkre való formával (sima kerek vagy virág) szaggassuk ki. Figyeljünk arra, hogy párban legyenek a lyukas és a teli tésztakorongok.
180 fokon kb. 7 perc alatt meg is sülnek, majd hagyjuk kihűlni.
Egy edényben a citrom levét, a cukrot, tojást és a sót a citromhéjjal és a keményítővel alaposan elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Amint levesszük a tűzről, elkeverjük benne a vajat.
Átszűrjük egy szitán, hogy a héjak fennakadjanak és az esetleges csomók szétmenjenek.
A kihűlt krémet habzsákba tesszük és betöltjük a linzereket.
Porcukorral hintve tálaljuk.
Jó étvágyat!