booked.net

Hírdetés

Olvasói levél: 23-szor drágábban rendezi Magyarország a Makkabi Játékokat, mint a németek

2019. február 4., hétfő 15:35

Az Európai zsidóság kétévente rendez maguknak sportjátékokat 29 sportágban.

Vagyis mondhatni zsidó olimpiát tartanak. A zsidó nép a történelem során szétszóródott az egész világon, és ezzel az eseménnyel is próbálják fenntartani – egyébként nagyon szimpatikusan – összetartozásukat. 2017-ben Németország, idén (júl. 29-től aug. 7-ig) pedig Magyarország kérte a rendezés jogát. A Magyar Közlöny 1323/2017.(VI,8.) sz. közlése szerint mi 30 milliárd Ft-ért rendezzük, sőt a 2018. decemberi Közlöny szerint ezt az összeget megemelve immár 32,8 milliárdot költöttünk, illetve költünk rá. Ez a német költségvetés (magyar pénzben 1,4 milliárd forint) több mint 23-szorosa!! Annak ellenére ennyi, hogy az eredetileg betervezett uszodát és sportcsarnokot nem is fogják megépíteni. Bár a látványterve elkészült (kép), ami egy pár ezer Ft-ba kerülő drónfelvétel, bal oldalán egy nagy fehér folttal kibővítve. A fenti óriási összegből pl. 1600 darab 20 millió Ft-os, nagy családi házat lehetett volna építeni. Az idősebbek talán még emlékeznek a Nagykőrösön is épült, szabványos ONCSA házakra, amelyeket mondhatni fillérekért adtak szegény sorsú családok számára, akkora telekkel, amin meg tudták termelni az évi zöldség és burgonya szükségletüket, sőt még kukoricának is jutott hely, amin télire egy malac is fel tudott hízni. Mennyivel hasznosabb lett volna ilyesmire költeni a 32 milliárdot!
Ha a Makkabi Játékokra semmi új létesítmény nem épül, akkor vajon mire költötték/költik ezt a hatalmas összeget? Valószínű a jelentős része újabb hazai és külföldi ajándék-stadionokra, meg hasznavehetetlen „látványberuházásokra” fog elmenni. Olyasmikre, ami csak az adófizetők pénzét emészti fel, de termelő, folyamatosan értéket előállító, és ezáltal az ország gazdagodását gyarapító létesítményre nem. Sőt inkább csak olyanokra, aminek havi többmillió Ft-ba kerül a fenntartása. Hiszen a hatalmas stadionok a focimeccseken szinte üresen konganak. Nemrég láttam egy fotót, amelyen Orbán Felcsúti stadionjában a hazai szektorban 1, azaz EGY néző foglalt helyet, a szektor két szélén pedig egy-egy biztonsági őr állt és felügyelte ezt a drukkert, talán azért, nehogy nekirontson a szomszédos szektorokban lézengő 2-3 busznyi nézőnek, akik a vendégcsapattal érkeztek. De etetni (azaz pénzzel tömni) kell a Mészáros-Garancsi-Tiborcz és még néhány havert, mert a pénz külföldön való elszórásán kívül máshoz nemigen értenek. Termelőmunkát végző üzeme, gyára egyiknek sincs, amivel folyamatosan értéket állítanának elő.
A Makkabi Játékokat egyébként a Deutsch Tamás tulajdonában lévő MTK sportlétesítményeiben rendezik meg. Persze van néhány kivétel is például az Alcsútdobozi Mészáros féle „Golf és Country Club”, ahol a golf versenyeket tartják majd. A verseny lebonyolításának felelősei mind a Deutsch család tagjai. Testvére D. Péter a játékok „ügyvezetője”, D. Balázs „versenyigazgató”, barátnője Szőke Fanni pedig a játékok „logisztikai projekt koordinátora” címet kapta. Mindenesetre nagyon szépen hangzó megbízatások, és valószínű nem filléres „munkadíjat” kapnak érte.

Baky Miklós

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva