booked.net

Hírdetés

Hangverseny a Zeneiskolában

2019. február 4., hétfő 16:52

Jó ideje, hogy a „Magyar Kultúra Napját” a helyi Weiner Leo Zeneiskola jóvoltából ünnepelhetjük!

Fogjuk rá, – mindenki tudja? – köztudottan ezen a napon, igaz elég régen, 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt Kölcsey Ferenc. Profánul írhatnám, Szatmárcsekén volt „Nemzeti Imádságunk” első születésnapja!
Hagyjuk a könnyedebb fogalmazást, hiszen ez akkor is ünnep, ha a 650 éves Kőrös vezetőinek ez nem mond sokat! Ha mondana, nem zenéről, hanem a prózáról, vagy líráról ismert zeneiskola vállalná magára az ünnepi megemlékezést, immáron évről-évre! Ami – mi tagadás – méltó az ünnepi magasztosuláshoz!
Nos, akkor lássuk, mit is hallottunk a múlt héten…
Bevezetésként, a fáradhatatlan Hartyányi Piroska rövidre szabott emlékező mondatait hallhattuk a szerzőről és a műről. Majd leülve a zongorához, zongora kísérettel énekeltük a Himnuszt.
Ezt követte az Ünnepi műsor, melyben elsőként egy rendhagyó „mű” hangzott el, „Rondó kezekre és lábakra” címmel.
Ez a talányos megfogalmazás arra vonatkozott, hogy tizenegynéhány gyerkőc ütemesen csettintve, illetve dobbantva adták elő a rondónak aposztrofált művet, Márton Anikó betanításában.
A folytatásban már a muzsikáé volt a főszerep, összesen 15 zeneszámhangzott el, többnyire az iskola növendékeinek előadásában. De a tanárok sem hiányoztak, hiszen a zongora kíséretet nekik köszönhettük.
Annak hangsúlyozásával, hogy a legkisebbtől, a legnagyobbikig, mindenki szépen „adta magát”, néhány szereplő produktumával felhívta magára a figyelmet.
Sorba szedve ide tartozik Dankó Gabriella furulyajátéka, aki Pepusch „Allegróját” játszotta.
Nem hagyható ki Gergely Tímea, aki fuvolán adta elő Kocsár Miklós egyik darabját.
Utoljára hagytam Hoffer Emese hegedülését. Ő szólistaként J. Haydn Szerenádját játszotta művészi átéléssel, és az iskola „hegedű együttesének” tagjaként Kodály: Esti dalában is közreműködött.
Végére, „slussz-poénként” maradt Olgyay Gábor tanár úr gitár-átiratában, G. Lorca „Altatójának” bemutatása, amit Márton Anikó énekelt, a szerző gitárkíséretében.
Szép volt, köszönjük!
Nem ünneprontásként jegyezzük meg, de ha van egy közpénzen, több tízmillióért fenntartott „városi lap”, akkor hogy nincs a négy, jólfizetett „zsurnaliszta” közül egy sem, aki valami ünnepi eszmefuttatásra lenne képes, ilyen ünnepi alkalommal! Mondjuk a Városi Könyvtárban, esetleg Kulturális Központban! Ahol  pedig: „Központban a Kultúra”. Istenem, milyen jól is hangzik...

Tóth Barna

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva