booked.net

Hírdetés

OTTHONA BIZTONSÁGÁÉRT ÖN TEHET A LEGTÖBBET!

2019. február 4., hétfő 16:48

Otthonunk a biztonság és a nyugalom fellegvára, ahol szeretteinkkel együtt éljük mindennapjainkat.

Így igen megrázó tud lenni, ha egy idegen bejut házunkba és féltett értéktárgyainkat magával viszi. Ezért különösen fontos odafigyelni a lakásbiztonságra. A betöréses lopások elkövetői általában alaposan feltérképezik, hogy hova tudnak legnagyobb sikerrel bejutni. A betörő számára elsődleges, hogy ne legyen otthon senki, ne legyenek szemtanúk. Az értékes zsákmány megszerzésének reménye mellett nagyon fontos szempont a könnyű bejutás és menekülés is.

A betörők a családi házakat, sorházakat részesítik előnyben. További mérlegelési szempont az, hogy van-e kamera felszerelve, van-e kutya a lakásban. A betörők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be az épületbe. A leggyengébb pontot keresik meg, legyen az akár egy kisméretű ablak, régi zárral ellátott ajtó. A nyílászárók képezik a behatolási pontok meghatározó hányadát, ezért szükséges az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése! Az ablakra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít.

Az ajtó befeszítés ellen hatékony védekezés a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet. Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon.

A biztonságot nagymértékben fokozza az elektronikus jelző-riasztó berendezés kiépítése. Fontos, hogyha kamera rendszert szereltet fel, folyamatosan ellenőrizze és tartsa karban a rendszert. Az elkövető azonosításában, elfogásában jelentős szerepe van!

A bűnözők is használják az internetet! Az okostelefonok, közösségi oldalak terjedésével a betörők naprakész információkat kaphatnak azon közösségi oldal felhasználóitól, akik valós idejű (úgynevezett realtime) megosztásokkal tudatják a nagyvilággal, hogy hol tartózkodnak (pl. utazás, kirándulás) vagyis hosszabb ideig üres a házuk, lakásuk. A lakóingatlanban készített fotók pontos képet adnak az adott személy vagyoni helyzetéről is.

Értéktárgyairól készítsen fényképes, úgynevezett értéklistát, leltárat!

Fotózza le, és rögzítse az értéklistában: például műszaki cikkeit és azok gyári számát, jótállási jegyeit, mobiltelefonjának IMEI számát, ékszereit. Ehhez segítséget nyújtunk a Kapitányságunk által összeállított értékleltár táblázattal.

Amennyiben betörést észlel otthonában, lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen (ne kezdjen el takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza) és értesítse haladéktalanul a rendőrséget a 107 vagy 112 ingyenes segélyhívó számokon!

ÉRTÉKLELTÁR
(minta)

1. Okmányok felsorolása (Szül. anyakönyvi kivonat, Személyi igazolvány, Útlevél, Vezetői engedély, Forgalmi engedély, Bizonyítványok, Fegyvertartási engedély, bankkártya, hitelkártya, csekkfüzet, betétkönyv, értékpapír, stb.), megnevezve a kiállító hatóságot, az okmány számát, a kiállítás dátumát.

2. Értékes ruhaneműk, szőnyegek felsorolása, megjelölve a színét, anyagát, értékét, fénykép számát.

3. Szórakoztató elektronika, hírközlés kategóriába tartozó tárgyak felsorolása, megnevezve a típusát, gyártmányát, a készülék gyári számát, új értékét, vásárlás időpontját, jellemzőit, ismertető jegyeit.

4. Háztartási gépek, szerszámok felsorolása, megnevezve a típusát, gyártmányát, a készülék gyári számát, új értékét, vásárlás időpontját, jellemzőit, ismertető jegyeit.

5. Ékszerek, nemesfém és műtárgyak felsorolása, megnevezve, gyártmányát, anyagát, tömegét, új értékét, jellemzőit, ismertető jegyeit, fénykép számát.

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva