booked.net

Hírdetés

ABONY: Tartsa be a tűzgyújtás szabályait az őszi, kerti munkák során

2017. oktober 25., szerda 20:34

Szeptember 12-én feloldotta a tűzgyújtási tilalmat a földművelésügyi miniszter az ország területén lévő erdőkben és a fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokra.

A tilalmat még június 20-án rendelték el. A miniszter felhívta a lakosság és a kirándulók figyelmét, hogy az erdőben tüzet gyújtani csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben szabad. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak eloltásáról. Az erdőn kívüli területeken és a lakott területeken történő tűzgyújtás esetén is minden esetben fokozott figyelemmel kell eljárni, mert a tűz felügyelet nélkül könnyen továbbterjedhet és súlyos károkkal járó közvetlen tűzeset forrása lehet - írja az MTI.

Szabad-e tüzet gyújtani, ill. égetni a kert végében?

Az ősz beköszöntével sok munka akad a kertben, és az összegyűjtött hulladékok esetében sokak első gondolata lehet azok elégetése az udvarban vagy a hátsó kertben. Az ország területén alapvetően tilos a kerti zöldhulladék égetése - ezt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, de az önkormányzatok rendeletben bizonyos keretek között engedélyezhetik az égetést.

Abony Város Önkormányzatának vonatkozó rendelete szerint:
Az avar- és kerti hulladékok megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet. Ezek nyílt téri égetésére csak legvégső esetben - vírusos, gombás, vagy egyéb fertőzéskor - kerülhet sor, de csak szeptember 15. és május 15. között, megfelelő légköri viszonyok esetén, keddi és pénteki munkanapokon 08:00-18:00 óra és szombati napokon 14:00-18:00 óra közötti időszakban. Égetni csak megfelelően kialakított helyen, a vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon lehet. (Az égetésre vonatkozó szabályokat a környezetvédelemről szóló 26/2003. (XII. 17.) sz. Képviselő-testületi rendelet 6. §-a tartalmazza, amely megtekinthető Abony város hivatalos honlapján.)

Jó tudni azt is, hogy tilos felhalmozni az udvaron vagy kertben az éghető hulladékokat, száraz növényeket! „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.” (Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § (3) bekezdése)

A jogsértőkkel szemben a szabálytalanság mértékétől függően 10.000,-Ft-tól 3.000.000,-Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki!

A zöldhulladékok elhelyezésének lehetőségei a településen:
- A lakosságnál keletkezett zöldhulladék (levágott fű, vékony ág nyesedék, falevél) az Abonyi Hulladékudvarban térítésmentesen elhelyezhető (Abony, Buzgány dűlő 20.).
- Szintén ingyenes a zöldhulladékok házhoz menő gyűjtése. A szolgáltatás havi egy alkalommal vehető igénybe. Bővebb információ Abony város hivatalos honlapján található.

Darányi Erika

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva