booked.net

Hírdetés

2019. január 14., hétfő 15:53

Most szilveszterkor, látva a televíziók műsorait, a híradókat, felvetődött bennem a kérdés, ugyan hová tart az emberiség, annyi birodalom, annyi nép szenvedése, és a két világháború után, most, a modernnek mondott XXI. században?

Mert az ember érzi, hogy itt valami nagy változás van folyamatban, a régi politikai doktrínák széthullanak, újak kerülnek helyükbe, és a nemzetállamok élén kis Trumpok és Putyinok jelennek meg, akik teljhatalmat követelnek maguknak.

A XX. század azt üzente az emberiség számára, hogy a túlzott nemzetállami lét, és a diktátorok megjelenése csak pusztulást és világégést okoz.

Viszont az is igaz, hogy a fejlődő, változó világ itt e Földön, szétfeszíti a korábbi, a II. világháború utáni – nemzetközi megállapodásokon alapuló – kereteket. Az emberiség lélekszáma a Földön már bőven hétmilliárd fő felett van, és felvetődik az a globális kérdés is, hogy meddig képes a Föld, mint bolygó, ezt a sokaságot eltartani, miközben ez a tömeg úgy él, hogy nem gondol az utána következő nemzedékekre. Vajon mennyi idő van így még hátra? Van-e elég felelősség, bizalom bennünk, emberekben, hogy végre képesek legyünk egymás mellett, egymásért békében élni?

Sajnos a közelmúlt nem ezt bizonyítja, mert a világban a II. világháború óta is fegyveres konfliktusok dúltak és dúlnak: ezek az úgynevezett helyi háborúk, melyet persze a nagyhatalmi érdekek vezérelnek. Ilyen a közel-keleti szíriai háború is, ahol amerikai, orosz és török érdekek csapnak össze, vallási háborúnak beállítva. A tömegek elmaradottsága, a kizsákmányolás, a szegénység, vagy a faji, vallási és ideológiai gyűlölködés termékeny táptalaja az ilyen háborúknak. S vegyük azt hozzá, hogy elvakult, hataloméhes politikusok beteges fanatizmusuktól feltüzelve, nincstelen tömegeket küldenek modern fegyverekkel harcba, vagy öngyilkos merénylők, másképpen terroristák is kapnak támogatást – titokban – a nagyhatalmaktól.

Álhírek uszítják az egyes politikai csoportokat, s nyomukban szenvedés, halál és pusztulás jár. Pedig ezeknek a Közel-Keleten élő embereknek biztos megélhetésre, munkára lenne szükségük, meg tanulásra, s nem önpusztító fegyverekre.
Tömegek élnek ma segélyekből, kiszolgáltatottan, és ezáltal eszközéül mindenféle ordas eszmének.

De az úgynevezett civilizált gazdag világ sem tud mit kezdeni magával: a technikai fejlettség, a pénz, a gazdagság, a befolyás önmagában nem hozza meg a hőn áhított és várva várt társadalmi elégedettséget és boldogságot. Nem beszélve arról, hogy a lelkiismeretlen nagyipar kizsákmányolja a Föld erőforrásait, és ráadásul mértéktelenül szennyezi is azt.

Ez egy kamikaze politika, mely bolygónk pusztulásához vezethet. A mai világunk, ahol a pénz az isten, meg a hatalom, egy igaztalan világ, és ez semmi jóval nem kecsegtet bennünket. Az emberiség mára két részre szakadt: luxus jólétben élő, önimádó, boldogtalan sznob gazdagokra, és kiszolgáltatott, szenvedő, lázadó szegényekre, akik a gazdag országoktól drágán megszerzett fegyverekkel ráadásul egymást pusztítják.

Ez lenne tehát a szép új világ? És mi lesz gyerekeinkkel, unokáinkkal? Mi lesz a sok éhező, kiszolgáltatott, jobb sorsra érdemes fiatal generációval, s a még most tiszta lelkükkel? Mit tartogat nekik ez az álszent világ, ugyan jövőnek nevezhető-e az, ami rájuk vár? S lesz-e még végre-valahára béke, és valódi jólét ezen a földön?

Ez csak rajtunk múlik, s nem azokon a hatalomra vágyó politikusokon, akik ma világuralomra törnek.

ábrahám

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva