booked.net

Hírdetés

2018. december 22., szombat 19:30

Még néhai szüleim mondták, hogy az igazi Karácsony mindig fehér.

A hó fehér lepellel borítja le a tereket, az utcákat, a fákat, de a házakat is. A fehér hó elnyeli a hangot, a táj elcsendesedik, megbékél, s ez a fehérség a megtisztult lélek ünnepváró nyugalmát sugározza.
Igen, Krisztus születésére emlékezünk, mely új korszakot nyitott az emberiség történelmében, és visszaadta a hitet abban, hogy e földi létünk nem hiábavaló...
A házak kéményéből füst gomolyog a csillagos égre, s a kandalló tüzénél együtt ünnepel a család. Ma a szülők is otthon vannak, meg a gyerekek is, mert nem kell korán a munkába rohanni, és az iskola is zárva van ilyenkor.
Most valahogy mindenre jut idő, türelem egymás iránt, hiszen nem kell sietni. Együtt vagyunk!
A feldíszített fenyőfa csillogó díszeivel ott magasodik a nappali szoba sarkában, mint egy csodálatos, fényes subájú pásztor, aki vigyáz a békességre.
Vigyázza az ünnepet, meghatározza annak hangulatát, s a fa alatt kedves ajándékok sorakoznak. Az idősebbek, a szülők, a nagyszülők az asztalnál beszélgetnek, emlékeznek, anekdotáznak.
Emlékeznek azokra, akik már soha nem lehetnek közöttünk, bár úgy érzik, lelkileg együtt vannak, de mégis nagyon hiányoznak…
A kicsik a szőnyegen a jól megérdemelt játékokkal önfeledten játszanak, s ma mindenki boldog. Igen, ez a Karácsony, a szeretet ünnepe!
Azé a szereteté, melyet mai, rohanó világunkban oly nehezen tudunk megadni másoknak, és persze olyan nehezen is kapunk meg másoktól. De ma ünnep van, és olyan őszinte, természetes minden, szinte eljött egy új világ. Ez a varázslat azonban számunkra ma már csak minden évben egyetlen egyszer jő el: Karácsonykor.
De ezt a békességet, a Karácsonyt, manapság egy őrület előzi meg. Az újságok, a rádió, a televízió hirdetéseikben harsogva arra bíztatnak, hogy vásároljunk-vásároljunk… Akár hitelből is, mely hitelfelvételnek aztán már januárban törleszthetjük az első részleteit.
Ebben az őrületben a Karácsony üzenete valahogy elmarad. Helyette a pénz üzenete szól mindenünnen, költekezzél-költekezzél!
Ha ma élne közöttünk Krisztus, a pénz templomaiból, az áruházakból, a szupermarketekből lehet, hogy ma is korbáccsal verné ki a tudatlan, elkábított tömeget, mint annakidején Isten templomából az oda befurakodott kereskedőket és kufárokat...
A tőke, a pénz csakhogy gyarapodjon, papjaik, a kereskedők kitalálták a tömeges árleszállítást, melyet fekete pénteknek hívnak…
A név, hogy fekete péntek, nagyon is találó, mert a fekete szín kifejezi azt a gyászt, amit a Karácsony békés, áldott gondolatának elvesztése jelent.
Én hiszem és remélem, hogy a fekete péntek őrülete nem fogja végképp elhomályosítani a Karácsony meghitt, áldott, boldog családi ünnepét.

ábrahám

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva