booked.net

Hírdetés

2018. november 5., hétfő 16:49

Tapasztalhatjuk, hogy már a kis gyermek is hazudik. Néha félelemből, mert rossz fát tett a tűzre, néha pedig azért, mert ezzel akarja kivívni a szülők megbecsülését és szeretetét.

Ilyenkor valamilyen jó cselekedetről hazudik, amit persze nem tett meg, de ez mégis – szerinte – hihetőnek tűnik a szülei szemében, és jó színben tűnteti fel őt.

Máskor, játszópajtásai előtt akar különbnek látszani, és ezért hazudik a gyermeki közösségben, hogy ő még ezt, meg azt is meg tudta csinálni, és képes volt rá.

Az is igaz, hogy a hazugságra való hajlamot a gyermekkor elmúltával mégsem lehet teljes mértékben kinőni, hiszen a felnőttek többsége is – és ez köztudott – rendszeresen hazudik.

S ami ebben a legfájóbb az, az, hogy ezt nem gyermeki naivitással teszi, hanem tudatosan, felnőtten, és könyörtelenül, a valóságot alapvetően megmásítva.

S mondjuk ki, ezt már nem ártatlan gyermeki lelkülettel teszi, hanem tudatos fegyverként használva az elismerésért való küzdelemben. Azért tegyük hozzá, a felnőtt korban is vannak ártatlan, „kegyes” hazugságok. Ilyenek például a nőknél a valódi életkoruk eltitkolása, vagy például a munkahelyi késésről valamilyen „hihető” magyarázat előadása. Sőt, az elfelejtett és el nem végzett munka „indoklása” is idetartozik.
Az ilyen hazugságok zöme persze megbocsátható, hiszen semmi más nem történik, mint az, hogy az illető szebbnek, jobbnak és szorgalmasabbnak akar látszani, mint amilyen a valóságban. Ezt anélkül teszi, hogy másnak ártana, hiszen csak önmagát próbálja a közösség előtt jobb színben feltűntetni.

Persze azok a hazugságok már egyáltalán nem bocsáthatók meg, melyek tudatos megtévesztésre, mások becsapására vagy lejáratására irányulnak, és ezzel ilyen vagy olyan – jogtalan – anyagi előny megszerzése a végső cél.

Ide tartoznak korunk megfizetett hazudozói, a bértollnokok is, akik anyagi juttatásért képesek másokat besározni, lejáratni, vagy lehetetlenné tenni, csak azért, mert ezért megfizetik őket.

Ilyenkor még azt is elfelejtik, hogy az illető, akit a nagy nyilvánosság előtt mocskolnak, sohasem ártott nekik, sem erkölcsileg, sem anyagilag…

De mindezt ők elfelejtik, mert van az a pénz…

Az ilyen szélhámos bértollnokokat előbb-utóbb mindenki megveti, mert az igazság, és az ő bűnük előbb-utóbb kiderül.

És akkor az ilyen hazug emberekre, majd a törvény szigora is lesújt!

ábrahám

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva