booked.net

Hírdetés

Épülhet a 400 kV-os vezeték, kártalanítják az ingatlantulajdonosokat

2018. szeptember 12., szerda 19:34

Hiába minden tiltakozás, meg fog épülni az a 400 kV-os távvezeték, amely Albertirsáról Csemő-Cegléd-Nyársapát-Nagykőrös érintésével fogja az áramot szállítani Kecskemétre.

Mint emlékezetes, tavaly év vége felé indult meg a tiltakozás, miután a nyomvonal közelében élők – akiket előzetesen nem tájékoztattak - tudomást szereztek a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) terveiről.
A MAVIR közelmúltban kiadott hivatalos tájékoztatója szerint a tiltakozások ellenére meg fog épülni az erősáramú vezeték, amely a hírek szerint az iparosodó Kecskemét (új Mercedes gyár) biztonságos áramellátásához szükséges.
A tájékoztató szerint az illetékes Budapest Főváros Kormányhivatala a 400 kV-os távvezeték létesítéséhez kiadta a villamos vezetékjogi engedélyt, amely a nyár közepén véglegessé is vált. Eszerint a „Déli Iparterület energetikai fejlesztésével összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek”számítanak. Emellett a Kecskemét Törökfái 400/132 kV-os alállomás és a kapcsolódó 400 kV-os távvezetéki kapcsolatok megvalósítását a MAVIR aktuális, jóváhagyott 2017. évi hálózatfejlesztési terve is előírja. Mindezek alapján a MAVIR megkezdi a távvezeték építési munkálatainak előkészítését. Ezek keretében folytatódik a kivitelezési tervek véglegesítése, és elkezdődik az ingatlantulajdonosok kártalanítását is. Az építési munkaterületek és a kivitelezés megkezdéséhez szükséges feltételek biztosítását követően kezdődnek a munkák.
A távvezeték közelében élők az esztétikai környezetszennyezésen túl az egészségkárosító hatásoktól is félnek. Korábban Földi László országgyűlési képviselő felszólalására Aradszki András államtitkár a következőket mondta: „A villamos- és mágneses erőtérre vonatkozó határértékek betartása a Mavir Zrt. felelőssége, és természetesen biztosítani is fogja ezt. A nagyfeszültségek közelében egészségügyi kockázatot a rendszerirányítás közel 70 éves történelme során nem mutattak ki. Így az élővilágra sem jelent veszélyt. Ezek a létesítmények igen nagy biztonsági távolságok betartásával készülnek el, nemritkán közel 40 méteres távvezetékoszlop kialakításával, tehát ezek a gondok, amik a lakosság kapcsán felvetődtek, megoldást nyernek.”

tudósítónktól

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva